ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τα κριτήρια είναι πολλά. Πρώτο και βασικό είναι να εντοπίσουμε τον φωτότυπό μας (ανοιχτός, μεσαίος, σκούρος). Ένας ανοιχτός φωτότυπος έχει ανάγκη από πολύ υψηλή ηλιοπροστασία για αποφυγή εγκαυμάτων ενώ για έναν μεσαίο και σκούρο φωτότυπο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χαμηλότερος δείκτης προστασίας. O τύπος του δέρματος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς άλλες ανάγκες υφής αντηλιακού έχει μία ξηρή και άλλες μία λιπαρή/ μεικτή επιδερμίδα ή μία ευαίσθητη. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την ηλικία αλλά και τις καθημερινές μας προσωπικές συνήθειες, τη φύση της εργασίας μας (κλειστός ή εξωτερικός χώρος) αλλά και τις δραστηριότητές μας (υπαίθρια χόμπι κ.λπ.) που σχετίζονται με το πόσο υψηλό ή χαμηλό δείκτη προστασίας θα επιλέξουμε.

O παράγοντας αντηλιακής προστασίας ή δείκτης προστασίας SPF (Sun Protection Factor) όπως είναι η διεθνής του ονομασία υποδεικνύει τη χρονική διάρκεια που μπορούμε να μείνουμε στον ήλιο φορώντας αντηλιακό, χωρίς να υποστούμε ηλιακό έγκαυμα. Εάν πολλαπλασιάσουμε τον χρόνο έκθεσης στον ήλιο με τον δείκτη SPF, μπορούμε να υπολογίσουμε τον μέγιστο χρόνο έκθεσης στον ήλιο φορώντας το αντηλιακό, χωρίς να καούμε ή να κοκκινίσουμε. Εάν, για παράδειγμα, το δέρμα μας αρχίζει να κοκκινίζει μετά από 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς τη χρήση αντιηλιακού, χρησιμοποιώντας ένα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 20, πολλαπλασιάζουμε τον χρόνο που μπορούμε να παραμείνουμε στον ήλιο επί 20, δηλαδή μπορούμε να παραμείνουμε 200 λεπτά στον ήλιο με ασφάλεια, εάν και εφόσον γίνονται επαναλήψεις της επάλειψης του αντηλιακού κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ένα αντηλιακό που προσφέρει προστασία ευρέος φάσματος μας προστατεύει τόσο από τη UVA ακτινοβολία όσο και από τη UVB, δηλαδή από τα δύο ηλιακά μήκη κύματος που αποδεδειγμένα βλάπτουν το δέρμα. Οι ακτίνες UVA διεισδύουν στο δέρμα πιο βαθιά από τις UVB και είναι η κύρια αιτία για τη φωτογήρανση, τις ρυτίδες και τις δυσχρωμίες. Οι ακτίνες UVB βλάπτουν την άνω επιφάνεια του δέρματος και αποτελούν την κύρια αιτία ενός ηλιακού εγκαύματος. Και οι δύο προκαλούν καρκίνο του δέρματος.

Ένα αντηλιακό που φέρει την ένδειξη WATER RESISTANT σημαίνει πως είναι ανθεκτικό στο νερό. Έχει δηλαδή τη δυνατότητα να παραμένει στην επιδερμίδα μας όταν βρισκόμαστε μέσα στο νερό ή όταν ιδρώνουμε, προσφέροντάς μας προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία για ένα χρονικό διάστημα. Ωστόσο, μετά το κολύμπι θα πρέπει να επαναλάβουμε τη χρήση του για να συνεχίσει να έχει αποτελεσματική δράση.

Πριν καν βγούμε από το σπίτι, πρέπει να έχουμε εφαρμόσει το αντηλιακό μας. Συγκεκριμένα, 20-30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο είναι η ενδεδειγμένη χρονική στιγμή. Έτσι, όχι μόνο εξασφαλίζουμε ότι το αντηλιακό θα έχει τον απαραίτητο χρόνο για να δράσει και για να είναι αποτελεσματικό αλλά προστατευόμαστε και από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία που θα δεχτούμε στο αυτοκίνητο ώσπου να φτάσουμε στον προορισμό μας. Ειδικότερα το καλοκαίρι που η άφιξη στην παραλία και το να τακτοποιηθούμε σε αυτήν, μπορεί να είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, η ανάγκη για έγκαιρη εφαρμογή του αντηλιακού είναι ακόμα πιο επιτακτική. Επίσης, είναι σημαντικό να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας κάθε 2 ώρες, αν είμαστε ενήλικες και κάθε 1 στα παιδιά, και οπωσδήποτε αμέσως μετά το κολύμπι ή το σκούπισμα με την πετσέτα.

Εφαρμόζουμε σε στεγνό δέρμα γενναία ποσότητα αντηλιακού: για το πρόσωπο ενός ενήλικα απαιτείται ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1 κουταλάκι του γλυκού ενώ για το σώμα η ποσότητα αντιστοιχεί σε 2 κουταλιές της σούπας. Κάνουμε ελαφριά επάλειψη και δεν τρίβουμε την περιοχή κάνοντας μασάζ. Φυσικά, δεν ξεχνάμε να καλύψουμε ομοιόμορφα με το αντηλιακό ακόμα και τα δύσκολα σημεία, όπως αυτιά, μέτωπο, μύτη, τις παλάμες και την περιοχή πίσω από τα γόνατα.

Φυσικά. Τα χείλη είναι ακόμα πιο λεπτά και ευαίσθητα απ’ ό,τι το υπόλοιπο δέρμα μας και περιέχουν λιγότερα μελανοκύτταρα. Έτσι, είναι πολύ πιο ευάλωτα στις βλάβες που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία. Επιπλέον, γενικά έχουν την τάση να ξηραίνονται να αφυδατώνονται εύκολα, πόσο μάλλον όταν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο. Γι’ αυτό χρειάζονται ειδική φροντίδα ώστε να διατηρηθούν προστατευμένα από εγκαύματα και ενυδατωμένα.

Το καλοκαίρι που η ηλιακή ακτινοβολία είναι έντονη, μπορεί να διαπεράσει ακόμα και τα ρούχα μας. Γι’ αυτό και πρέπει να εφαρμόζουμε επαρκή ποσότητα αντηλιακού ακόμα και στα σημεία που είναι καλυμμένα. Το ίδιο σημαντικό είναι να προτιμάμε ρούχα πυκνής ύφανσης που δεν έχουν μεγάλη διαπερατότητα και είναι ανοιχτού χρώματος για να αντανακλούν καλύτερα την ηλιακή ακτινοβολία. Όσο μεγαλύτερο μέρος του σώματός μας καλύπτουμε, τόσο το καλύτερο.

Το δέρμα του προσώπου μας είναι πολύ πιο λεπτό και ευαίσθητο από το δέρμα στο υπόλοιπο σώμα και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερες ανάγκες. Καθώς είναι πιο ευάλωτο σε ερεθισμούς και εμφάνιση ακμής, χρειάζεται μία εξειδικευμένη αντηλιακή σύνθεση που λαμβάνει υπόψη αυτήν την ιδιαιτερότητα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι τα αντηλιακά προσώπου και σώματος έχουν διαφορετική σύσταση. Υπάρχουν βέβαια και αντηλιακά προϊόντα με ειδική σύνθεση που είναι κατάλληλα για πρόσωπο και σώμα και το αναγράφουν στη συσκευασία τους.

Αν η συσκευασία του περσινού μας αντηλιακού δεν έχει ανοιχθεί, τότε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και αυτό το καλοκαίρι. Αν όμως το χρησιμοποιήσαμε ήδη, φέτος θα πρέπει να το αντικαταστήσουμε με καινούργιο γιατί ο δείκτης προστασίας του έχει μειωθεί και η κάλυψη που προσφέρει, τώρα πια, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική με πέρσι.

Τα βρέφη κάτω των 6 μηνών δεν συστήνεται να εκτίθενται απευθείας στον ήλιο, καθώς το δέρμα τους είναι ακόμα πολύ ευαίσθητο. Τα μωρά άνω των 6 μηνών επίσης θα πρέπει να αποφεύγουν την άμεση ηλιακή ακτινοβολία γιατί οι άμυνές τους είναι χαμηλές και το δέρμα τους εξαιρετικά ευάλωτο στο ηλιακό έγκαυμα. Ακόμα και στον περιορισμένο χρόνο έκθεσής τους όμως, καπέλο, γυαλιά και ρούχα, είναι τα απαραίτητα για την προστασία τους. Πάντα συνδυαστικά με την αναγκαία αντηλιακή κάλυψη. Ένα αντηλιακό με δείκτη SPF 25 είναι η ιδανική επιλογή για να προστατευθεί αποτελεσματικά η ευαίσθητη βρεφική επιδερμίδα.

Είναι μύθος. Μπορεί η σκουρόχρωμη επιδερμίδα να παράγει περισσότερη μελανίνη, σε σχέση με τις ανοιχτόχρωμες, η οποία προσφέρει περισσότερη φυσική προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, όμως αυτό δεν σημαίνει πως είναι άτρωτη απέναντι στη δερματική βλάβη που προκαλεί ο ήλιος. Οι μεσαίοι και σκούροι φωτότυποι μπορούν απλώς να επιλέγουν ένα αντηλιακό με χαμηλότερο δείκτη προστασίας.

Όχι. Το αντηλιακό μας επιτρέπει να μαυρίσουμε με ασφάλεια. Γι’ αυτό, δεν θα πρέπει να περιμένουμε να μαυρίσουμε πρώτα αρκετά για να χρησιμοποιήσουμε αντηλιακή προστασία. Αντίθετα, κάθε φορά που βγαίνουμε στον ήλιο πρέπει να εφαρμόζουμε το αντηλιακό μας για να εξασφαλίσουμε μαύρισμα με διάρκεια, χωρίς κοκκινίλες και ξεφλούδισμα και με μειωμένες πιθανότητες περιστατικών μελανώματος και λοιπών καρκίνων του δέρματος.

Οπωσδήποτε. Καθώς η επιδερμίδα σκουραίνει μετά τη σταδιακή έκθεση στον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορούμε απλώς να χρησιμοποιούμε μικρότερο δείκτη προστασίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσουμε τη χρήση του αντηλιακού. Θυμήσου πως το μαυρισμένο δέρμα απορροφά το 90% των ακτίνων UVΒ αλλά δεν απορροφά τις ακτίνες UVΑ που προκαλούν σημαντικές βλάβες στη δερματική υγεία.

Τα σύννεφα δεν φιλτράρουν όλη την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά ένα μέρος αυτής (ανάλογα με το ύψος που βρίσκονται και το πόσο πυκνά είναι). Ακόμα και μία συννεφιασμένη μέρα, περισσότερο από το 90% της υπεριώδους ακτινοβολίας φθάνει στη γη, προκαλώντας βλάβες στην επιδερμίδα μας. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να μην αφήνουμε τον γκρίζο ουρανό να μας ξεγελάει και να χρησιμοποιούμε αντηλιακή προστασία και με λιακάδα και με συννεφιά.

Ξεκάθαρα, ναι. Η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά την ομπρέλα θαλάσσης περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με το χρώμα και το υλικό της. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται από την άμμο, γεγονός που σημαίνει ότι, εξακολουθούμε να είμαστε ευάλωτοι στις δερματική βλάβες που προκαλεί ο ήλιος, ακόμα και όταν είμαστε σε θεωρητικά «προστατευμένο περιβάλλον», δηλαδή στη σκιά της ομπρέλας.

Ναι. Πρώτον γιατί η ακτινοβολία UV διαπερνά το νερό και δεύτερον γιατί η επιβλαβής αυτή ακτινοβολία αντανακλάται στο νερό το οποίο με τη σειρά του τη στέλνει στο δέρμα μας, εκθέτοντάς το σε κίνδυνο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η δροσερή αίσθηση του νερού μας ξεγελά και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε αμέσως το έγκαυμα, εάν δημιουργηθεί. Γι’ αυτό, πρέπει να φοράμε αντηλιακό ακόμα και όταν κολυμπάμε στη πισίνα ή τη θάλασσα και να έχουμε ελέγξει ότι φέρει την ένδειξη water resistant.

Εξαρτάται από το αντηλιακό. Αν επιλέξεις ένα προϊόν με σμηγματορρυθμιστική δράση, δηλαδή ένα προϊόν που ρυθμίζει την υπερέκκριση σμήγματος στο δέρμα και βέβαια φυσικά είναι μη-φαγερωσορογόνο (δηλαδή δεν φράσσει τους πόρους του δέρματος και δεν δημιουργεί μαύρα στίγματα) ή ένα εξειδικευμένο προϊόν αντηλιακής προστασίας, ειδικά μελετημένο για το ακνεϊκό δέρμα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι λάθος να θυσιάζεις την αντηλιακή σου προστασία και να αφήνεις το δέρμα σου εκτεθειμένο στην καταστροφική δράση του ήλιου, από φόβο μην επιβαρύνεις τις ατέλειες της επιδερμίδας σου.

Το παιδικό δέρμα είναι πολύ πιο ευαίσθητο από το δέρμα του ενήλικα και πολύ πιο ευάλωτο στη δερματική βλάβη που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία. Σε αυτήν την ηλικία, ο δερματικός φραγμός δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένος και η παραγωγή μελανίνης είναι μικρότερη. Επιπλέον, σε αυτή την ηλικία, τα εγκαύματα δρουν αθροιστικά για την υπόλοιπη ζωή του παιδιού. Ένα και μόνο ηλιακό έγκαυμα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης μελανώματος. Συνεπώς, τα παιδιά χρειάζονται μία εξειδικευμένη αντηλιακή προστασία που έχει σχεδιαστεί με απόλυτο σεβασμό στο δέρμα τους και τη λειτουργικότητά του, στοχεύει στην προστασία του και δεν έχει ερεθιστική δράση. Υπάρχουν βέβαια και ειδικές συνθέσεις αντηλιακών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλη την οικογένεια και το αναγράφουν στη συσκευασία τους.

Τα παιδιά απολαμβάνουν το ξέγνοιαστο παιχνίδι τους στη θάλασσα ή την παραλία και η διακοπή του να για να εφαρμόσει ο γονιός αντηλιακή προστασία, είναι συχνά αιτία «διαμάχης». Γι’ αυτό, χρειάζεται φαντασία, έμπνευση και δημιουργικότητα ώστε να μετατρέψουμε τη δυσάρεστη και βαρετή ώρα εφαρμογής του αντηλιακού σε παιχνίδι: παίζουμε το «αντηλιακό στην πλατούλα θέλει η μανούλα» ή το «αντηλιακό στα χεράκια του μπαμπάκα» ζητώντας από το παιδί να κάνει επάλειψη του αντηλιακού στο σώμα μας με παιχνιδιάρικο τρόπο και εφαρμόζουμε και οι ίδιοι το προϊόν στα υπόλοιπα σημεία, ώστε να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Επίσης, μπορούμε να ζητήσουμε απ’ το παιδί να κάνει την πιο αστεία του γκριμάτσα όσο απλώνουμε το αντηλιακό στο πρόσωπό του, να το αιφνιδιάσουμε ευχάριστα ψεκάζοντας σε διάφορα σημεία του σώματός του χωρίς να το περιμένει, να του δώσουμε ένα κίνητρο ανταμοιβής για να καθίσει αδιαμαρτύρητα να απλώσουμε το αντηλιακό (π.χ. παραπάνω χρόνος στη θάλασσα ή την πισίνα, βόλτα στο λούνα παρκ κ.λπ.). Και βέβαια, είναι σημαντικό να εξηγούμε στα παιδιά με απλά λόγια πόσο βλαβερή είναι η ηλιακή ακτινοβολία και πόσο σημαντικό είναι να φοράμε αντηλιακό, καθώς μέσα από την κουβέντα θα συνειδητοποιήσουν καλύτερα την αξία της ηλιοπροστασίας και έχουν περισσότερες πιθανότητες να τη δεχτούν χωρίς αντίδραση.

Δέκα το πρωί με τέσσερις το απόγευμα είναι το χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου η ακτινοβολία του ήλιου είναι πιο έντονη και πρέπει να αποφεύγουμε την απευθείας έκθεση. Εκείνες τις επικίνδυνες ώρες, οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στο δέρμα μας και η διαδρομή της UV ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα είναι πιο σύντομη, οι ακτίνες φιλτράρονται λιγότερο και άρα είναι πιο βλαβερές για το δέρμα. Αυτό το χρονικό διάστημα ποικίλει ανάλογα με το πού βρισκόμαστε πάνω στη γη.

Διατηρώντας τον οργανισμό μας ενυδατωμένο. Όσο πιο πολλή ώρα βρισκόμαστε κάτω από τις ακτίνες του ήλιου τόσο πιο πολύ αφυδατωνόμαστε. Γι’ αυτό, ας μην ξεχνάμε να πίνουμε άφθονο νερό και χυμούς και να καταναλώνουμε τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, όπως αγγούρι, μαρούλι, ντομάτα, καρπούζι και φράουλες. Εξάλλου, η ενυδάτωση είναι το Α και το Ω για να διατηρηθεί και το μαύρισμά μας.